Obsah

Kuchařky ve škole jsou luxus aneb Co jste možná nevěděli o českých školních obědech

Typ: ostatní
Školní jídelny jsou českým rodinným stříbrem. Zatímco v jiných evropských zemích se dětem jídlo vozí z centralizovaných vývařoven a ve školách se jen ohřívá, ve většině českých škol se vaří.

Z 8485 českých školních zařízení jich má vlastní kuchyni celých 5914, a to je na evropské poměry výjimečné. „Ve srovnání s Londýnem české školní jídelny jednoznačně vedou,“ vzpomíná Lucia Anderson na školu ve Velké Británii, kam chodil její syn. I v zemích jako Itálie, kde je vysoká stolovací kultura, si rodiče stěžují, že kvalita školních obědů upadá. U nás je to spíš naopak.

„Systém školního stravování má u nás dlouholetou tradici, v roce 2013 oslavil 50 let své existence. Více než půl století mají rodiče možnost zajištění teplého oběda pro své školní děti za přijatelnou cenu, dotovanou ze státního rozpočtu,“ říká expertka na školní stravování Hana Krejčí.

Víte, v jakých mantinelech se školy při sestavování jídelníčku pohybují?

Školní oběd podle vyhlášky 
Touha po lepším školním obědě musí brát v úvahu povinná nařízení. Škola nakupuje suroviny v rámci finančního limitu stanoveného vyhláškou. Pro školáka ve věku 7 – 10 let je to 16 až 32 korun za oběd. Tuto částku hradí rodiče. Je to tedy konečná cena oběda pro rodiny. Platy zaměstnanců jídelny a náklady na provoz platí stát a obec. „Naše obědy teď stojí 29 korun,“ říká ředitelka základní školy Petřiny Sever Jana Kindlová.

Nízký rozpočet znamená určitá omezení jídelníčku a výběru surovin. Nízké platové ohodnocení kuchařek, kolem 15 000 korun hrubého, zase omezuje výběr personálu (a tedy nejen učitelé, ale i školní kuchařky by měly dostat přidáno). V takové situaci ne všechny školy umí zdárně experimentovat. Někdy je nejjistější volba standardní česká kuchyně, ovšem z čerstvých surovin a bez dochucovadel a polotovarů.

 

Zdroj a celý článek naleznete ZDE


Vytvořeno: 3. 11. 2017
Poslední aktualizace: 5. 1. 2022 11:53
Autor: M K