15:20 - 15:50 Rozumné solení z pohledu orgánu ochrany veřejného zdraví Hledání cesty k rozumnému solení ve školních jídelnách zaměstnává i hygienické stanice, zejména odbor hygieny dětí a mladistvých, který spolupracuje se Státním zdravotním ústavem – Centrem zdraví, výživy a potravin v Brně. Zkušenosti z pilotní ověření přímého okamžitého měření soli v polévkách podávaných ve školních jídelnách mohou být inspirací a cestou ke zlepšení situace. Mgr. Ivana Lukašíková, Ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých, Krajská hygienická stanice Zlínského kraje 15:50 - 16:30 Příklady dobré praxe ze školních jídelen Sůl nad zlato: bez soli nelze vařit, ale všeho moc škodí. Solme vědomě a opatrně, ale jak na to? Základy z vlastní praxe: proškolený a informovaný personál, plánování jídelníčků, využívání základních surovin a moderních technologií, dochucování bez dochucovadel, kontrola. Zaměříme se také na praxi v mateřských školách. Marie Rucká, 5 let praxe jako vedoucí Zdravé školní jídelny 7 let zkušeností a řešení překážek vaření zdravé stravy dětem: spolupráce s dietology a specialisty – zaměření na dochucování pokrmů, specifika dochucení jídel pro děti, zaškolování kuchařského týmu, tvorba menu bez alergenů, normy v informačním systému zajišťující přesnou komunikaci alergenů rodičům, hodnocení jídel strávníky, komunikace s dětmi, rodiči a školou. Ing. Pavel Komárek, jednatel, Inspirace - zařízení školního stravování s.r.o. 16.30 Závěrečná diskuse, shrnutí výstupů konference |